Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

My Art Wall (1982-2017)




















το πρώτο μου Art Wall, πάνω σε μαρμάρινο τζάκι, 1982


Από νεαρά ηλικία  ότι επιφάνεια έβρισκα την ζωγράφιζα...

............................................................

Λίγα λόγια για την ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ

Η Τοιχογραφία  (mural, wall painting, fresco, art wall, graffiti, street art ) 

Μια τοιχογραφία είναι οποιοδήποτε έργο τέχνης ζωγραφισμένο ή εφαρμοσμένο απευθείας πάνω σε τοίχο, οροφή ή άλλη μόνιμη επιφάνεια. 

Ιστορική αναδρομή

Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται στην Άνω Παλαιολιθική εποχή, όπως οι πίνακες στο σπήλαιο Chauvet, της Γαλλίας (περίπου 30.000 π.Χ.).
Πολλές αρχαίες τοιχογραφίες έχουν βρεθεί στους αρχαίους αιγυπτιακούς τάφους (γύρω στο 3150 π.Χ.), στα Μινωικά ανάκτορα (Μέση περίοδος της Νεοανακτορικής περιόδου 1700-1600 π.Χ.) και στην Πομπηία (περίπου 100 π.Χ. - 79 μ.Χ.).

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα οι τοιχογραφίες συνήθως εκτελέστηκαν σε ξηρό σοβά (secco). Η τεράστια συλλογή της τοιχογραφίας της Κεράλα που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα είναι παραδείγματα της τοιχογραφίας. 

 Στην Ιταλία, περίπου 1300, η τεχνική της ζωγραφικής των τοιχογραφιών σε υγρό σοβά επανεισάγεται και οδηγεί σε σημαντική αύξηση της ποιότητας της τοιχογραφίας. 

Στη σύγχρονη εποχή, ο όρος έγινε πιο γνωστός με το κινεζικό καλλιτεχνικό κίνημα του Μεξικού (Diego Rivera , David Siqueiros και José Orozco ).

Άλλες παγκοσμίου φήμης τοιχογραφίες βρίσκονται στο Μεξικό , τη Νέα Υόρκη , τη Φιλαδέλφεια , το Μπέλφαστ , το Ντέρι , το Λος Άντζελες, τη Νικαράγουα , την Κούβα και την Ινδία κλπ....................

 Οι τοιχογραφίες σήμερα ζωγραφίζονται με διάφορους τρόπους, τεχνικές και  στυλ,  τα έργα μπορεί να είναι κλασικά έως αφηρημένα.

  Σήμερα, η ομορφιά μιας τοιχογραφίας έχει γίνει πολύ ευρύτερα διαθέσιμη με μια τεχνική με την οποία μια ζωγραφική ή φωτογραφική εικόνα μεταφέρεται σε χαρτί ή καμβά αφίσας που στη συνέχεια επικολλάται σε μια επιφάνεια τοίχου ( ταπετσαρία ,Frescography ) για να δώσει το αποτέλεσμα είτε Μια ζωγραφισμένη στο χέρι τοιχογραφία ή ρεαλιστική σκηνή......................

Στη δεκαετία του '80, η ψευδαίσθηση της τοιχογραφίας γνώρισε αναγέννηση σε ιδιωτικές κατοικίες. 

Η εργασία που σχετίζεται με την δημιουργία μιας τοιχογραφίας από ένα καλλιτέχνη έχει υψηλό κόστος. Αυτή η δραστηριότητα δεν είναι αποκλειστικά  για ιδιοκτήτες μεγάλων κατοικιών. 
Επίσης, μια απλή τοιχογραφία μπορεί να προστεθεί στους μικρότερους τοίχους.

Στο εξωτερικό και λιγότερο στην Ελλάδα πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να εκφράσουν την ατομικότητά τους, αναθέτοντας σε έναν καλλιτέχνη να ζωγραφίσει μια τοιχογραφία στο σπίτι τους. 

Η τρέχουσα τάση για τους τοίχους χαρακτηριστικών έχει αυξηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μια μεγάλη ζωγραφισμένη στο χέρι τοιχογραφία μπορεί να σχεδιαστεί και να έχει ένα συγκεκριμένο θέμα, να έχει προσωπικές εικόνες κ.α.

Πρόσφατα, το γκράφιτι και η τέχνη του δρόμου έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο στη σύγχρονη τοιχογραφία.





Δεν υπάρχουν σχόλια: