Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008


ΛΟΓΙΑ ΕΚ ΒΑΘΟΣ ΨΥΧΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΥΗ ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ


Έφθασε μόνο μια στιγμή μια απαλή φωνή , ένα φωτεινό χαμόγελο, για να νιώσω στην μεγάλη αίθουσα του Επιμελητηρίου Κορίνθου πριν 13 περίπου χρόνια, ότι συνάντησα ( χωρίς μάλιστα να κρατώ διογενικό φανάρι μέρα μεσημέρι) ένα άτομο ξεχωριστό, που έμελλε να γίνει για μένα και εγώ για κείνη φίλη σημαντική και επιστήθια!!

Ήταν και τότε μία έκθεση αλλά ομαδική Κορινθίων ζωγράφων! Και ήταν για την Εύη μια αρχή !!
Ακόμα θυμάμαι τα συναισθήματα, που με πλημμύρισαν τότε και νοιώθω ότι είναι ακόμα πιο δυνατά σήμερα!!
Γιατί σήμερα εδώ μαζί της και πάλι μαζί σας μου γινε η μεγάλη τιμή, να πω τα λιγοστά μου λόγια, όχι γιατί έτσι πρέπει, αλλά γιατί μέσα μου ξεχυλίζει μια περίεργη περηφάνεια για την αγαπημένη μου φίλη!
Η Εύη ανέκαθεν υπήρξε ευαίσθητη αλλά ταυτόχρονα δυναμική !
Άτομο ευγενικό, δημιουργικό με θέληση και πείσμα έκανε την δική της υπέρβαση!
Αυτοκαλλιεργήθηκε στην διαχρονική πορεία της, ακολουθώντας την φωνή της ψυχής της. Τα πηγαία συναισθήματα, η αγάπη της για την ζωή και τον άνθρωπο, οδήγησαν τα βήματά της, πέρα από κατεστημένες δομές και έτσι έκανε πραγματικότητα το δικό της ταξείδι!!!
Διέρηξε τις νοοτροπίες-ταμπού της κλασικής γυμνής απεικόνισης και τα παραπετάσματα της ξύλινης ψευτοπουριτανικής υποκρισίας, μέσα από την μεγάλη της αλήθεια!! Τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνεια . Άτομο με ξεκάθαρες πεποιθήσεις και στέρεες βάσεις με οραματικότητα και προοπτική, με το πινέλο της εξυφαίνει το δικό της όνειρο, που είναι ταυτισμένο με το μεγαλείο της απλότητας και της ρεαλιστικής σαφήνειας των έργων της!!
Στην πραγματικότητα, μπορεί ταυτόχρονα να επαναστατεί και να υποτάσσεται στα θέλω της!! Τέμνει τον παραδοσιακό καθωσπρεπισμό, με διακριτικότητα και εντελώς ίδιο τρόπο!!
Δεν ακροβατεί, αλλά σταθερά και πηγαία με αυθεντικότητα, ανοίγει με κάθε πινελιά της νέα μονοπάτια στην Τέχνη, έτσι όπως η ίδια την νοιώθει να την διαπερνά!!
Με τα δικά της στοιχεία, αναδεικνύει χωρίς οριοθετήσεις και στατικές την ανθρώπινη ύπαρξη αιχμαλωτίζοντας την δική μας όραση, την σκέψη και την φαντασία. Καλομελετημένοι χρωματισμοί με γλαφυρές αποχρώσεις ζωντανεύουν και χαρίζουν μια εξέχουσα αισθητική.
Δεν κυνηγά το ¨πολύ¨, ¨το φανταχτερό¨, ¨το μεγάλο¨! Άλλωστε το ανεπανάληπτο βρίσκεται στο ίδιο το ανθρώπινο κορμί της θεϊκής δημιουργίας!! Έτσι μας κάνει να αγαπήσουμε το σώμα μας, όπως αυτό είναι πλασμένο, με τις τελειότητες και τις ατέλειές του, αλλά ταυτόχρονα καθ΄ομοίωση και εικόνα με την σφραγίδα της ζωής και του δημιουργού!!
Τα έργα της ρεαλιστικά, με ζωντάνια και σφρίγος, αναδύουν την κίνηση, σαν μέσο έκφρασης γλυκών και τρυφερών συναισθημάτων και μύχιας εσώψυχης διάθεσης για ενατένιση και ανύψωση!! Εγκεφαλικές εμπνεύσεις από την ατέλειωτη δεξαμενή της γενεσιουργής φαντασίας της ζωγράφου, που μπορεί να μετατρέπει την ζωή σε ποίημα!!
Οι πίνακές της έχουν την σφραγίδα της αυτοπεποίθησης και της σιγουριάς από την πρώτη θωριά τους, μα σαν χαθείς στο βάθος τους, σε συνεπαίρνουν στο όνειρο, στην ανάταση στον ερχομό του απρόσμενου!!
Τα σώματα γυμνά, εξιλεωμένα, αναμάρτητα με πλαστικοποιημένες γραμμώσεις, μοιάζουν να κινούνται προς την αυτοπραγμάτωσή τους, άλλοτε λεβέντικα και ευθυτενή, άλλοτε γιομάτα αναμονή και άλλοτε αναζητώντας την ελπίδα!!!
Έτσι λοιπόν για μας, ο δρόμος είναι ανοιχτός, για να ανταμώσουμε με τον βουβό αλλά εύγλωττο κόσμο των έργων της Εύης, που ρεαλιστικά και δυναμικά, εκφράζουν χίλιες λέξεις και χίλιες σκέψεις κάθε στιγμή που τα κοιτάζουμε με τα μάτια της ψυχής μας!
Στην γλυκιά μας ζωγράφο, την εγκάρδια και πρόσχαρη φίλη, ας ευχηθούμε πάντα να ταξιδεύει για τις δικές της αναζητήσεις, στις χώρες του ονείρου και της φαντασίας! Και με όποιες πραμάτειες γυρίζει κάθε τόσο, να ξέρει, πως τα έργα της θα μένουν πάντα αειθαλή στο πέρασμα του χρόνου, γιατί όπως έγραψαν οι ποιητές ¨η τέχνη της ζωγραφικής έχει μέσα της τον σπόρο της αιώνιας ζωής¨! Και όσο η ζωή θ΄ ανακυκλώνεται τόσο η τέχνη θ΄ αναδύεται σαν τον μέγιστο, το πρωταρχικό, που πάντα θα περικλείει τις ανάγκες της ανθρώπινης ψυχής, που κανείς, δεν μπορεί να καταργήσει όπως κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την ανάσα μας!!

ΛΙΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ
Οικονομολόγος, πρ. Νομαρχιακή Σύμβουλος, Ποιήτρια, Ζωγράφος, Μέλος του κόσμου της τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: